Přebor mládeže Středočeského kraje – Panenský Týnec, Rochov

Při vyhlášení výsledků Krajského přeboru mládeže Prahy vystoupil náš dlouholetý známý, pan Miloslav Modr z Kladna a všechny nás pozval  na výše uvedenou soutěž, kterou pořádal jeho klub. Ta byla plánována na sobotu 13. dubna. Původně jsme chtěli vyrazit až druhý den, tj. v neděli 14. dubna do Rochova na náš domácí, Ústecký přebor mladých modelářů. Nakonec jsme se rozhodli i pro Středočechy  – jednak jsme chtěli našim svěřencům zvýšit šanci na splnění kvalifikačních limitů a pak jsme se také chtěli podívat do míst, kde jsme ještě nikdy nelétali. Když jsme před mnoha lety coby vyjukaní nováčci začínali, modeláři z Kladna, Slaného nebo Kamenných Žehrovic byli pro nás něco téměř bájného. Tak jsme ta místa chtěli vidět. Bohužel to se nám nesplnilo. Pro nějaké problémy s letištěm se tento přebor konal také v Panenském Týnci, tedy v pro nás téměř domácím prostředí.

Již několik dní předem ale začaly přicházet znepokojivé zprávy o předpovědi počasí na sobotu. Nepříjemný byl především očekávaný silný vítr. Přesto jsme v sobotu ráno vyrazili. Jednak jsme to slíbili, jednak u nás v kopcích to tak zle nevypadalo. Naneštěstí při vystoupení z auta na letišti v Panenském Týnci již funělo velmi silně. Po poradě s panem Modrem jsme se pustili nejprve do házedel s tím, že pak se uvidí. Třeba vítr zeslábne. Bohužel, opak byl pravdou. Vítr neustále sílil a mezer, do kterých se házedlo dalo vypustit, bylo stále méně. Nejsilnější poryvy se blížily hranici 12 m/sec. Však se také házedla chovala jako pověstné „nudle v bandasce“. Výkony za moc nestály. Škoda, protože pořadatelé měli soutěž dobře připravenu. Odhaduji, že na dva soutěžící připadal jeden časoměřič.

Po házedlech jsme zkusili větroně kategorie A3. Byl to ale boj o život. Po dvou rozbitých modelech jsme svoji snahu vzdali. To k nám již ale chvátal pan Modr s informací, že všechny kategorie s výjimkou právě ukončených házedel se odlétají druhý den v Rochově. To prý bude výrazně lepší počasí. A světe div se, bylo. Místo téměř uragánu slabý vítr a nebo jen termické závany, krásné teplo. Navíc velice sympatické, byť docela miniaturní letiště. Věnovali jsme se sice přednostně ústecké soutěži, protože ta byla vyhlášena s časově omezenými koly, ale dost času nám zbylo i na odloženou kladenskou soutěž. Děti vzhledem k slabému větru neběhaly daleko a tak byl jen trochu problém s hledáním termiky. Vedle spousty „stoupáků“ se nám vedoucím bohužel dařilo nalézat i chvíle, kdy „ve vzduchu snad nebyl žádný vzduch“. Ale i tak dosažené výkony bohatě překračovaly kvalifikační limit a dokonce jsme obsadili všechna místa na stupních vítězů. Byla to krásná soutěž a my jsme domů odjížděli velice spokojeni. Dokonce jako úplně poslední soutěžící. Tak moc se nám v Rochově líbilo.

 Výsledková listina z házedel ZDE!

Výsledková listina z ostatních kategorií ZDE!

Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *