Jarní větrná – Mladá Boleslav

Této soutěže jsme se zúčastnili opět po dlouhé době. Původně jsme ji ani neměli v programu. Přišel s tím druhý pan vedoucí – jednak si konečně zalétáme i my, jednak se přesvědčíme, zda děti potvrdí zlepšené výsledky, které předvedly na právě absolvovaných krajských přeborech. A protože je Mladá Boleslav relativně nejblíže (nějakých 110 km) a z dřívějška jsme si pamatovali, že soutěže zde pořádané měly dobrou úroveň, vyhrála to „Jarní větrná“. Ta je vlastně exilovou soutěží. Pořádají ji modeláři z Mnichova Hradiště a okolí (např. Honza Hofman, pocházející podle jeho vlastních slov z Kněžmosta), pro které dlouhou dobu bylo domovské letiště v Hoškovicích. Ale pro ne příliš dobrý přístup nových majitelů letiště k modelářům došlo k přesunu do zmíněné Boleslavi.

Při nástupu jsme konstatovali, že letošní ročník této soutěže neplní své tak trochu obávané jméno. Příliš nefoukalo a takto to vydrželo až do úplného konce. Jen se vítr trochu měnil a my se hned po nástupu přesunuli na druhou stranu letiště. Některé modely sice zalétaly až na dráhu, na které panoval poměrně čilý ruch, ale nakonec jsme velkým aeroklubákům nezadali žádný důvod ke stížnostem. To jeden z modelářů se vrátil velmi rozezlený, protože jeho model, který přistál na nedaleké silnici, přejel přes celé křídlo jeden nepřející motorista. Prý zcela záměrně.

My jsme docela dobře zalétali kategorii házedel. Je vidět, že kluci přes zimu vyrostli a s dobrými modely ta třístovka není pro Petra Blaschku, Martina Hájka a Honzu Weisgerbera nedosažitelná.

Zato v kategorii A3 jsme byli trochu nemile zaskočeni chováním našich modelů. Ty byly seřízeny do téměř bezvětří a velmi teplého počasí, které panovalo na letišti v Rochově. Zde bylo chladněji a hlavně víc foukalo. Takže jsme museli své modely chvíli seřizovat, někdo i úvodní let pokazil, ale závěr soutěže již byl opět v pořádku.

Za naše výkony jsme dostali i nějaké ocenění, ale tentokrát zmíním hlavně pana vedoucího Blaschku, který svým klasickým stylem zvítězil v seniorské kategorii házedel, přičemž za sebou nechal spoustu velmi kvalitních házedlářů včetně vyhlášených diskařů.

Po skončení soutěže jsme v klidu sbalili a počkali na vyhlášení vítězů. Pan vedoucí byl spokojen, že vedle dirigování dětí a vlastního létání v kategorii A3 zvládnul také několik fotografií pořízených během soutěže. A jelo se domů.

Výsledková listina ZDE!

Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *