ŽUCH 2013

Předem musím pochválit náš loňský záměr natrvalo přesunout termín z nejistého října na začátek září, kdy se počasí přeci jenom zdá být o dost stálejší. Vyplatilo se nám to loni a vyšlo nám to letos. Celou sobotu 7. září panovalo na letišti v České Lípě příjemné modelářské počasí.

Sraz byl v devět hodin na horním parkovišti. Po poradě s jediným přítomným zástupcem aeroklubu a určení předpokládaného směru větru, jsme se přesunuli až na konec letištní plochy. Což byla docela dlouhá procházka. Zhruba v deset hodin jsme začali létat. Vítr foukal způsobně podél přistávací dráhy a tak vše nasvědčovalo bezproblémovému průběhu závodů. Bohužel toto narušil jeden nedisciplinovaný modelář, který v rozporu se zákazem vstupu na dráhu avizovaným v propozicích, začal kroužit přesně na jejím konci. Bohužel právě v okamžiku, kdy zde startovalo jedno velké éro. Dramatické, byť trochu nahrané kličkování před kroužícím modelem nezůstalo bez povšimnutí řídícího létání. Po chvilce k nám připrděl traktor a my byli odkázáni na začátek plochy, na daleko horší místo. Přislíbena nám byla změna směru větru s tím, že naše modely budou volně odlétat do prostorných polí severovýchodním směrem. To se ale bohužel nestalo a zbytek soutěže všichni modeláři trnuli strachem, že jejich model skončí na stromech blízkého lesa a nebo v lepším případě v nedalekém rybníku nově budovaného golfového hřiště. I my jsme pověsili jeden svůj model na strom s tím, že sundat jej je věc naprosto beznadějná. Tímto přesunem naše soutěž značně utrpěla na kvalitě, protože část modelářů, hlavně v kategoriích F1H a F1G se rozhodla neriskovat své modely a ze soutěže odstoupila. Včetně onoho dobráka, takže jsme ani nemuseli přistoupit k jeho vyloučení ze soutěže, po čemž volala pomstychtivější část soutěžících. Naštěstí se pochlapili házedláři, kteří dosáhli velice hezkých výkonů a pozadu nezůstali ani soutěžící v kategorii A3. Zde jsme dokonce měli jedno rozlétávání.

Souběžně s námi svoji samostatnou soutěž uspořádali také modeláři z Děčína. Pohár DDM Děčín je určen pouze pro žákovské kategorie házedel, větroňů A3 a F1H. My jsme se museli starat o náš Žuch a tak jsme k sousedům vyslali kluky, ať si zalétají bez našeho dozoru. Házedla zvládli docela hezky. Na „A trojky“ čas nezbyl, což někteří naši svěřenci kvitovali s povděkem, neboť prý tuto kategorii létají jen z donucení.

Vyhlášení výsledků obou soutěží proběhlo jako obvykle před klubovnou aeroklubu. Nějaké ceny zbyly i pro naše svěřence a dva házedláři si dokonce zlepšili osobní rekordy. Vcelku spokojeni s tím, že to všechno nakonec dobře dopadlo, jsme se rozešli kolem čtvrté hodiny odpoledne. Doufejme, že nám počasí zachová přízeň i příští rok.

Výsledková listina ZDE

Ukázka diplomu ZDE

Zdeněk Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *