Nejsevernější házedlo – druhé dvojkolo

Druhé dvojkolo jsme zvládli s týdenním odkladem. Před týdnem slibovala dlouhodobá předpověď pěkné počasí, což se ovšem s blížící se sobotou postupně zhoršovalo až do regulérního vichru. Foukalo tak, že i mikulášovický Luboš, velký fanda pro létání téměř za každého počasí, tentokrát uznal, že dnes to opravdu nepůjde. To o týden později pondělní předpověď zatažené oblohy, mírného mrazu a slabého větru, vydržela až do víkendu. Bylo docela hezky, snad jen trochu sluníčka chybělo. Zřejmě i proto se nás tentokrát na poli v Mikulkách sešlo jen třináct. Od nás chyběli dva tradiční hříšníci a bohužel i nemocní Šimon s druhým Jirkou. To časoměřiči dorazili v plném počtu a tak jsme se nezdržovali. V půl  dvanácté bylo hotovo.

Směr větru byl trochu netradiční. Mírně foukalo ve směru od Vilémova, takže jsme se přesunuli na druhý konec naší soutěžní plochy. Na místo, odkud jsme startovali v dlouhé historii této soutěže snad jen jednou. I tuto sobotu proudění vzduchu trochu rozbíjely stromy, tentokrát na vilémovsko-mikulášovickém pomezí. Přesto jsme se dočkali spousty hezkých letů. I několik maximálních časů se vyskytlo. Výsledky některých modelářů se určitě budou započítávat do celkového pořadí. A kromě turbulence jsme bojovali ještě s jedním strašákem. Místečko k létání je pěkné, jen kdyby nebylo těch všudypřítomných drátů. Ať již drátů elektrického vedení nebo zbytků elektrických ohradníků. Kontaktů letícího modelu s nimi bylo tentokrát až moc. Zvláštního ocenění se dožadoval varnsdorfský náčelník, který během jediného letu zvládnul trefit dráty elektrického vedení a následně i samotný sloup. Ale umlčeli jsme jej (smyšlenou) zprávou, že ve Vilémově právě „přestal jít proud“. Chvíli před koncem soutěže, kdy létali již jen dva nebo tři opozdilci, nudící se časoměřiči zkoušeli alespoň pro nás nový typ determalizátoru na tzv. vystřelovadlech. Konkrétně závaží na pružném drátku, které se po přehoření doutnáku vykloní směrem ke koncovému oblouku levé poloviny křídla. Což způsobí, že model spadne na zem v ostré spirále. Tak jim přejeme, nechť to funguje spolehlivě i na soutěžích. My s dětmi asi zůstaneme u tradičního provedení vystřelovadel bez determalizátoru.

Všechny soutěžící jsme ještě jednou upozornili na to, že třetí dvojkolo a tedy i závěr našeho Nejsevernějšího házedla, by se mělo uskutečnit následující týden, tj. v sobotu 4. února. Doufejme, že nás nezradí počasí a my nejenom v klidu dolétáme, ale se i sejdeme v salónku lipovské restaurace, kde posledních několik let provádíme důstojné zakončení soutěže. Tj. vyhlášení celkových výsledků spojené s hranolky pro děti, něčím ostřejším pro neřidiče a něčím nealkoholickým pro ty, co mají smůlu a jsou majiteli řidičských průkazů.

Výsledková listina třetího kola ZDE!

Výsledková listina čtvrtého kola ZDE!

Za LMK Vilémov Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *