Halový ŽUCH 2015

V sobotu 21. února se ve vilémovské sportovní hale uskutečnil další ročník soutěže halových modelů letadel. Ze začátku sice někteří soutěžící přijížděli do Vilémova spíše ze zvědavosti, kde že se ten nejsevernější modelářský klub vyskytuje a jestli třeba cestou neuvidí volně pobíhající vlky, časem jsme si ale vybudovali „stálou klientelu“, která se navíc postupně rozšiřuje. A když se k tomu připočte přívětivá hala, ve které je teplo, od oken netáhne, hladký strop haly nekrade letadla a v úložném koutku pro sportovní nářadí působí sympatická paní Blaschková s neméně sympatickým barem, není divu, že tentokrát se nás sešlo celých třicet. Devatenáct z nás se přihlásilo do kategorie házedel F1N a dokonce 21 do kategorie „gumáčků“ A6. Létalo se na plný počet letů, tj. devět pokusů v kategorii házedel a šest pokusů mezi gumáčkáři. Tentokrát jsme se museli řádně otáčet, abychom to do sedmé hodiny večer stihli. Příště raději ještě hodinku přiobjednáme.

Podrobným rozborem výsledků vás zatěžovat nebudu. Výsledkovou listinu naleznete na našich stránkách hned vedle tohoto komentáře. Zmíním jen několik zajímavostí. O tom že si k nám našli cestu modeláři z celé „horní“ poloviny Čech, svědčí výčet zúčastněných klubů. Nejpočetněji byli pochopitelně zastoupeni modeláři místní a z blízkého okolí, tj. členové LMK Vilémov a Varnsdorf. Přivítali jsme ale také kolegy z Karlových Varů, Teplic, Loun, Terezína, Liberce a novým rekordmanem co do vzdálenosti se stal Jan Klik z LMK Stod. Honza Klik by zároveň zasloužil zvláštní ocenění za velkou trpělivost. Zpáteční cesta domů byla nejspíš dlouhá a úmorná. Pobavila nás vyrovnanost Luboše Paťhy, který se v házedlech vešel všemi devíti hody do tolerance jedné vteřiny. Holt více jak třicetiletá praxe špičkového házedláře se nezapře. Ony i ty modely vypadaly jako menší kopie těch venkovních. Na vyrovnanost výkonů si ale v hale nehrajeme. Zvítězí ten, kdo dosáhne nejvyššího součtu dvou, resp. tří nejlepších časů. V házedlech to byl senior Jiří Tůma, i když nejlepšího výkonu dne (39,5s) dosáhl jeho syn Jiří Tůma mladší a v kategorii A6 taktéž senior Evžen Belo, který se zároveň stal autorem nejdelšího letu 4 minuty a 51 vteřin dlouhého. Zvláštní prémie za dosažení hranice 30 vteřin v kategorii F1N byla vypsána pro vilémovské žáky a juniory. Stanovený limit sice o malý kousek odolal, ale myslím, že v prostornější děčínské hale „to praskne“.

To bylo to veselejší. Teď naopak to, co nás trápí. Přestože se nás sešlo relativně hodně, uvítali bychom více mladších žáků. My nemáme žádné a i kolegové z Varnsdorfu a Liberce, kteří mají daleko větší možnost výběru jak my, přivezli v této věkové kategorii pouhé tři soutěžící. Bohužel, úbytek těch nejmladších zájemců je celorepublikový trend a týká se nejen nás modelářů, ale i větších a populárnějších sportovních odvětví. A to je škoda. V klubu je nás dost, kteří mohou dětem předat své bohaté zkušenosti a díky našim sponzorům, můžeme svoji činnost vykonávat relativně v klidu a pohodě.

Tak ještě halovou soutěž v Děčíně a můžeme se plně věnovat modelům „venkovním“. Krajské přebory mládeže se blíží mílovými kroky.

Výsledková listina ZDE!

Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *