Předsilvestrovské polétání 2016

Předposlední den v roce se nás ve Vilémově sešlo celkem 21 modelářů. Nejpočetněji byli zastoupeni samozřejmě domácí s kolegy z Varnsdorfu. Ze vzdálenějších míst se k nám dostavili tři modeláři z Děčína, Jiří Tůma z LMK Suché a úplně nejdále k nám to měl Václav Dlouhý z Karlových Varů.

Jako vždy jsme soutěž zahájili kategorií halových házedel. Soutěžily všechny věkové kategorie najednou a protože nikdo nehlásil žádné potíže s modely, do hodiny jsme byli hotovi. S velkým odstupem od ostatních modelářů se na prvních dvou místech umístili „uhlíkáři“ Michal Michna a Jiří Tůma. Početné modely z „polystyrénu“ místních modelářů a pečené éro pana Dlouhého tentokrát předčil třetí Standa Rudínský s klasickým balsovým házedlem. Standa osvědčil zkušenosti stavitele volných větroňů. Vysoko sice své házedlo nevyhodil, zato jeho kluz byl famózní. Stejný jako u modelů uhlíkových. Co do výšky výhozu byly opakem  hody s otočkou Michala Michny, který s úspěchem prolétával mezi svorníky a posledním hodem, kdy si již byl jistý svým vítězstvím, málem proboural střechu naší haly. To našemu historicky nejlepšímu házedláři, Petru Blaschkovi staršímu svorníky překážely docela výrazně. Lépe se dařilo jeho synovi a také Honza Weisgerber létal moc pěkně. Naopak modely se tentokrát nějak v krabici zkroutily Michalovi Jiřincovi. A také jsme „dodali“ nejmladšího účastníka soutěže, malého Matěje Sklenáře.

Po vyhlášení výsledků kategorie F1N jsme odstartovali gumáčky. Nutno zdůraznit, že nedávno v naší hale zrekonstruovali osvětlení. V hale je nyní možná lépe vidět, zato pozorovat, jak se tam nahoře pod stropem proplétají naše „průhledné Á šestky“, je docela problém. Časoměřiči museli dávat velký pozor, aby se jim letící éra v té záplavě světla neztratily. Dokonce došlo i na mé výhrůžky, že příště s sebou vezmu spreje a všechny modely před letem barevně rozliším. V gumáčcích se docela smazávaly rozdíly mezi zkušenými seniory a některými žáky a juniory. Až na Evžena Bela, který ostatní během všech šesti kol výrazně převyšoval. Musím se podívat, jestli už u nás někdo někdy dosáhl výsledného času přes devět minut. Gumáčky jsme ukončili chvíli po sedmé. Výsledky byly počítány průběžně, takže bylo potřeba jen dopsat diplomy. Hotovi jsme byli v půl osmé. To už někteří účastníci Předsilvestrovského polétání upalovali domů, protože druhý den je čekal ještě Modelářský Silvestr v Doksech u Kladna.

Neopomenout musím tradiční bar paní Blaschkové, tentokrát vylepšený o výtečné utopence. Slibujeme, že bar bude k dispozici i 18. února 2017, kdy se opět sejdeme ve vilémovské sportovní hale při soutěži Halový Žuch.

Výsledková listina ZDE!

Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *