Nejsevernější házedlo 2018 – první a druhé kolo

Začnu jako obvykle počasím. Venku již několik dní panuje jaro. Sníh, který napadnul v prosinci, již dávno odtekl a tak jsme se museli odebrat na louku v dolních Mikulášovicích, kde sice fouká, na druhou stranu si ale nezlámeme nohy, jako by tomu bylo v Lipové. Mohlo by se to zde také jmenovat Větrná hora. Obvykle tu totiž funí o dost více, než říkají předpovědi. Zpočátku tomu tak bylo i v sobotu 6. ledna. Takové dva metříky za vteřinu navíc jsme zaregistrovali. Ale nebylo to nic hrozného. Alespoň ten potěr, který přivezli varnsdorfští vedoucí, neměl problémy s vyhozením modelu. To velcí modeláři by se mnou asi nesouhlasili. Čerstvý vítr jim totiž jejich modely odnášel až na konec soutěžní plochy, někam na hranici mezi Mikulášovicemi a Vilémovem. Noví soutěžící musí v těchto místech nutně dospět k závěru, že Vilémov je díra obrostlá křovím. Naštěstí na sundávání modelů házedel ze stromů nedošlo, ale daleko jsme k tomu neměli. Během závodu obvykle tlačím na naše pohodáře, aby nejprve odlétali soutěž a teprve pak do sebe tlačili řízky od maminky, protože vítr bude zesilovat a kolem poledního nám bude krást modely i s přepravními krabicemi. Dost často to tak i je. Tentokrát ale nastala výjimka. Poté, co děti dolétaly a na startovní čáře zůstali již jen „výkonnější“ modeláři, vítr postupně utichal a dokonce se na nás začalo smát sluníčko. Takže začátek soutěže byl horší jak předpověď, konec naopak příznivější. V poklidu jsme dolétali a odebrali se domů. V půl jedné už většina z nás obědvala.

Dosažené výkony zjistíte z přiložené výsledkové listiny. Já se tentokrát zaměřím na věkové složení soutěžících. Což mě velmi trápí a také to občas komentuji. Je to špatné, „nejsou lidi“. Kolegové z Varnsdorfu a blízkého okolí sice každoročně na naše soutěže přivážejí spoustu capartů, bohužel, ti se v průběhu sezóny postupně vytrácí a další rok si už musím zvykat na zcela nové tváře. My pro jistotu nemáme mladší žáky žádné. Děti prostě nemají výdrž. Ze starších žáků můžeme nabídnout vedle dnes soutěžícího Honzy ještě Michala, který bohužel dost často laboruje se zdravím. Když nenastydne, tak si alespoň ukopne palec. A to je vše. Navíc oba chlapci příští školní rok přejdou mezi juniory. Studium na vzdálených školách většinou znamená konec s modelařením. Varnsdorfští modeláři mají také několik starších žáků, ale nepátral jsem, proč nedorazil ani jeden z nich. Tradičně slabá účast bývá mezi juniory. Uvidíme, jestli jich letos budeme mít dost alespoň na obsazení stupňů vítězů. Naopak senioři jsou „držáci“. To by bylo, aby se na tyto závody nedostavili všichni věrní házedláři. A to ještě nelétal kolega Bartík, který se musel plně věnovat všem nováčkům. Podle tradičně optimistického hlasu, který zněl po celé ploše, byl ve svém živlu.

Tak uvidíme, kdo dorazí příště. Hlavně ať nasněží alespoň deset centimetrů sněhu, který zakryje lipovskou orbu a pokud nenasněží a my museli znovu do Mikulí, budeme si přát, aby místní Větrná hora nenaplnila pověst, která jí předchází.

Výsledky z prvního a druhého kola ZDE!

Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Nejsevernější házedlo 2018 – první a druhé kolo

  1. Prosím nebrečet pesimisticky. Vždyť je výhrou, kolik se Vás opět sešlo. Koukněte se, jak dopadla tradiční Jarní větrná v Mnichově Hradišti. A děti budou, jenom se o to musíme postarat nebo počkat na další generaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *