Varnsdorfská hala

V sobotu 8. února se ve varnsdorfské sportovní hale odehrál první ročník soutěže modelů letadel kategorie F1N a A6. Dostavili jsme se téměř v kompletní sestavě. Chyběli pouze dva naši junioři a naopak, čerstvě přibyly dvě nové modelářky. Zvědavi na nové soutěžní prostory byli i další modeláři, takže již při tréninku házedel bylo na ploše docela „husto“. Přitom oproti nám měli varnsdorfští pořadatelé na délku i šířku několik metrů k dobru. První hodnocení kolegy Petra Blaschky bylo, že i zde jsou místa, kde lze s modelem uvíznout, vše ale pravděpodobně půjde snadno vyprostit. A tak se největší překážkou ukázaly být pod stropem zavěšené textilní tlumiče hluku. Zhruba ve stejné výšce, jako jsou příčníky haly vilémovské. Tedy ve výšce dosažitelné našimi staršími žáky. Moc se mi nedařilo klukům vysvětlit, že nevyhrává nejsilnější modelář, který zaboří vržený model mezi ony tlumiče, ale naopak ten nejšikovnější, jehož model těsně pod nimi přejde do kluzu. Zatímco dospělí soupeři to pochopili, naši hromotluci se tvrdošíjně pokoušeli vytvořit díru ve stropu. Oba mladší žáci, Jirka s Ivanem tímto problémem netrpěli. Svůj model dokázali vyhodit „tak akorát“. Takže v interní vilémovské soutěži házedlářů poprvé zvítězili. Obě děvčata měla zatím problém své modely správně vyhodit. Na lepší časy se zablýsklo jen trochu. Ale to časem přijde. Jak se stává v poslední době zvykem, mezi varnsdorfskými žáky se opět našel někdo, kdo to těm našim natře. Nějaké ty stupně vítězů jsme získali, ale nejvýše v obou žákovských kategoriích stál vždy modelář z Varnsdorfu. Otec a syn Blaschkovi zalétali svůj standard. I mladší Petr několikrát trefil ony zmíněné textilie, ale třemi povedenými hody to napravil. Starší Petr již takové štěstí neměl. Co se týče výsledků, žádné překvapení se nekonalo – v horní části výsledkové listiny se umístily „známé firmy“.

I v gumáčcích naši mladí modeláři nalezli své varnsdorfské mistry. Ani zde jsme na stupeň nejvyšší nedosáhli. Na medaile za každou cenu, si my, vedoucí, nehrajeme. Spíše dáváme přednost dosaženým výkonům. A z nich jsme byli trochu zklamáni. Dříve nebyl problém nalétat alespoň ve dvou startech čas přes tři minuty. Dnes to problém byl. Modely jsou olétané a často slepované. Takže nyní váží o dost více než v době, kdy jsme je postavili. Nelze se divit. Kluci mají ruce nějak neohrabané. A bohužel i obě děvčata se zasloužila o to, že pan vedoucí strávil převážnou část času vyměřeného pro gumáčky s tubou vteřinového lepidla v ruce. A ve zbytku času pobíhal po hale s tyčí a shazoval uvízlé modely. Já zaujal opatrnou pozici pozorovatele. Mám obavu, že při vilémovské soutěži to lepší nebude. Také v kategorii gumáčků se na stupních vítězů umístili modeláři předem pasovaní na favority soutěže.

A na závěr pozvánka na naše závody:

při vyhlašování výsledků kategorie házedel jsem ze strany, nejspíš místních modelářů, zaslechl několik jízlivých poznámek na naši adresu. Fotil jsem, a tak na ně odpovídám teprve nyní:

  • ano, ta naše „p…l“ je na mapě
  • ne, není to v Polsku. Je to ve stejném výběžku, jako se nachází Varnsdorf. Jen na jeho druhé straně. V případě potřeby se zeptejte svých spoluobčanů. Pár jich v té naší „p…i“ zaměstnáváme.
  • Historii obce máme poměrně bohatou, byť převážnou část existence naší obce jsme v názvu měli uvedeno „dorf“. Podobně jako je tomu v případě Varnsdorfu. Ale žádné velké mindráky z toho nemáme.
  • Rád bych také připomenul, že hodně záleží na úhlu pohledu. Například pro jistou velkou skupinu obyvatelstva této země ona „p…l“ nezačíná někde za Šluknovem, jak se domníváte, ale již na „Šébru“.
  • Ale darmo mluvit. Silnice k nám vede, proud již také zavedli. Přijeďte se přesvědčit v sobotu 22. února do vilémovské sportovní haly osobně. Budeme se snažit uspořádat stejně hezké závody, jako se to povedlo tuto sobotu Mirkovi Procházkovi s jeho pomocníky.

Výsledková listina ZDE!

Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *