Nejsevernější házedlo 2023 – první a druhé kolo

Dvacátý devátý ročník Nejsevernějšího házedla jsme zahájili na tradičním místě, tj. v dolních Mikulášovicích a v předepsaném termínu. Což je moc dobře, protože máme v lednu, únoru i březnu naplánovánu spoustu soutěží, takže není moc prostoru na případné odklady. I když některé předpovědi hovořily o nárazech větru kolem 10 m/s, skutečnost byla daleko příznivější. Vítr foukal ani ne poloviční a když během soutěže vykouklo sluníčko, bylo na naší louce moc příjemně.

Slavnostního zahájení se zúčastnilo celkem osmnáct soutěžích (loni jsme ve všech věkových kategoriích zaregistrovali dvacet házedlářů), pět časoměřičů plus jeden zapisovač a početný rodičovský doprovod nováčků z LMK Varnsdorf. Zahájení bylo rychlé, protože jsme se přeci jenom obávali oněch avizovaných větrných nárazů. Díky početnému sboru rozhodčích soutěž probíhala bez front a jiných zádrhelů. Už po hodince, dvou si rodiče odváželi své ratolesti domů. Před dvanáctou zůstali na startovišti již jen naši nejlepší senioři. Rozchod jsme vyhlásili chvíli po dvanácté.

Na dosažených výkonech se trochu podepsaly dva faktory. Určitě malá rozlétanost soutěžících. Spousta hodů, hlavně u dětí, byla přes hlavu a nebo do levé stoupavé zatáčky. Ale tuto soutěž pořádáme hlavně proto, aby děti před „velkými“ závody dostaly svá éra do ruky. To druhé, co nám roky vadí při jižním a jihovýchodním větru, je nedaleká hradba vzrostlých stromů, která vytváří dost silné turbulence. Usuzuji tak podle toho, že i řadu pokusů našich seniorů provázel neklidný let, takže jsme na praktických příkladech mohli dětem dokumentovat rčení „mele se jako nudle v bandasce“. Ale nezmokli jsme, nezmrzli a i trochu natřásli to sádlo nabrané během vánočních svátků, takže snad byli všichni nakonec spokojeni. A přijedou příště znovu a třeba i ve větším počtu, abychom překonali loňský počet. Pravidla soutěže (hodnotí se čtyři nejlepší výkony ze šesti možných) umožňují zvítězit i tradičním účastníkům, kteří se tuto sobotu z nejrůznějších důvodů nedostavili.

Výsledková listina prvního kola ZDE!

Výsledková listina druhého kola ZDE!

Za LMK Vilémov Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *